29 Temmuz 2012 Pazar

TERS LALE YETİŞTİRİCİLİĞİ

        Ters lale ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde sağlıklı bir şekilde yetişmektedir. Ama rakımı düşük yerlerde yetiştiriciliği kısıtlanmakta ve daha köklendirme aşamasında sıkıntı olmaktadır. Ters lale yetiştiriciliğini öğrenmek için 100 tane ters lale soğanı çürüttüm diyebilirim, ama sonunda başarılı bitkiler yetiştirip çoğundan sağlıklı çiçekler alabildim.

        Ters lale soğanı suya çok hassastır. Baharlık ürünlerin aksine soğan köklendikten sonra bile suya hassaslığı devam eder. Bir kez sulama yaklaşık 1,5-2 ay gidebilmektedir. Saksıda yetişen ürünlerde toprak karışımı çok fazla önem arz eder. Soğanın etrafı sadece dişli kumdan oluşmalıdır. Ancak böylece fazla su absorbe edilmiş ve soğan fazla nemden korunmuş olur. Soğanın dış cevresindeki kumun altındaki toprakta fazla suyu tahliye edebilecek  özellikte olmalı.

        Ters lale soğanını elinize aldığınızda ortası açık, soğan pulları gevsek, dış cevresi hafif pörsümüş yapıdadır. Soğan dikimini yapacağınız alan eğer bahce ise, önceden topragını kum ağırlıklı olmasına özen göstermeliyiz ve su tutmadığından emin olmalıyız, eğer saksıya dikilecek ise saksı topragının geçirgen yapıda ve saksının tahliye deliklerinin açık olmasına özen gösterilmelidir. Bunları yaptıktan sonra soğanımızı dikmeden önce 2 cm kum koyup üzerine soğanımızı ve onunda üstünün kapatacak ve 2-3 cm fazla olacak şekilde dişli kum ile kapatıyor ve suluyoruz (saksıdaki dikimde sulama çok seyrek olabilir).  Soğan dikildikten ve sulama yapıldıktan sonra, soğan yapısı sıkışarak sağlam bir yapıya bürünüyor ve kök salmaya başlıyor. Bu kök salma 2. haftadan itibaren başlayabiliyor. Belli bir kök salımından sonra ilk filizler görünmeye başlıyaaktır ve bu süreçten sonra kesinlikle bitkinizin yerini değiştirmeyin. Bu süreçten sonra yer değişiklikleri bitkinizin ya çok erkenden düzensiz çiçek açmasına yada çiçek açmamasını sağlayacaktır ( Bitkinize yer beğenirken mayıs- haziran ayında çiçek açacağını bunun için sıcak olmayacak ama direk güneş alabileceği bir yerde olmalı ).
4 litrelik saksılarda ideal olarak yetişebiliyor ve yetiştiği ortamın serin olmalıdır.

       Bitkiniz büyümeye başladığı vakit ilk önce büyük yapraklar verecektir. belli bir boya ulaşınca ( yaklaşık 50 cm ) siyah ve ilk gövdeye göre daha ince yapılı ve siyaha yakın bir gövde oluştutacaktır. Yaklaşık 40 cm daha uzadıktan sonra  bir taç yapısı oluşturup çiçek taslakları oluşacaktır. Belli bir süre sonra olgunlaşan çiçekler açacaklardır. Soğan dikiminden itibaren ilk filizi gördükten  sonra her 15 günde bir gübreleme uygulamasına başlanır ve çiçekler dökülünceye kadar devam eder. Çiçekler döküldükten sonra gübrelemeye son verilir. Çiçekler döküldükten sonra bitkide kuruma meydana gelir ve toprak üstü aksamın 3 te 1 i kuruyunca mevcut sulamaya da son verilir. Üst aksam tamamen kuruduktan sonra topraktan soğanınızı çıkarabilir , serin ve havadar bir ortamda bir daha ki dikim sezonuna ( eylülün 2. haftası ) kadar bekletilir 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BİTKİYE DAİR HERŞEY